O nas

Biografija

Leta 2012 so se štirje mladi kitaristi iz želje po skupnem muziciranju, iz opažanja, da pri nas takšnih zasedb trenutno ni ravno veliko, in iz radovednosti po odkrivanju novega zanimivega repertoarja odločili, da ustanovijo kitarski kvartet. Ker glasbeniki prihajajo iz različnih koncev države in ker želijo z nastopi izven naših meja opozoriti na svoje poreklo, so se odločili, da se poimenujejo Slovenski kitarski kvartet. V decembru 2014 so se prvič predstavili na odru z odmevno koncertno turnejo »GM oder« v Celju, Kranju, Ljubljani in Zagrebu (v dvorani Vatroslava Lisinskega), na kateri so tudi krstno izvedli novo delo »Glasba za morske pošasti« skladatelja Nejca Kuharja.  V decembru 2014 so se prvič predstavili na odru z odmevno koncertno turnejo »GM oder« v Celju, Kranju, Ljubljani in Zagrebu (v dvorani Vatroslava Lisinskega), na kateri so tudi krstno izvedli novo delo »Glasba za morske pošasti« skladatelja Nejca Kuharja. Nastopili so tudi v dvorani Konservatorija za glasbo in balet Maribor v okviru Egtinega dneva. V lanskem decembru so v razprodani Gallusovi dvorani Cankarjevega doma skupaj s Simfoničnim orkestrom cantabile kot prvi v Sloveniji izvedli Rodrigov monumentalni Andaluzijski koncert za štiri kitare. Nekaj dni pozneje, v začetku januarja 2015, so izvedbo ponovili v športni dvorani v Logatcu.

Izidor Erazem Grafenauer se je učil klavir pri prof. Suzani Zorko in kitaro pri prof. Evi Hren na SGBŠ Ljubljana. Študij kitare je nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Andreja Grafenauerja in z odliko diplomiral. Študij kitare zaključuje na tretjestopenjskem študiju specializacije na Muzički akademiji Univerze v Zagrebu pri prof. Istvanu Romerju, vzporedno pa zaključuje tudi magistrski študij baročne lutnje in teorbe na konservatoriju B. Marcello v Benetkah pri specialistu za teorbo profesorju Tizianu Bagnatiju.Koncertira na kitaro, lutnjo, teorbo in vihuelo. Kot solist je nastopil z orkestrom Slovenske filharmonije in z orkestrom Mariborske opere. Večkrat je bil prvonagrajen na tekmovanjih v Sloveniji, zmagal pa je tudi na nekaterih mednarodnih tekmovanjih: leta 2011 na tekmovanju »E. Mercatali« v Gorici v kategoriji do 21 let, leta 2012 pa na uglednem kitarskem tekmovanju »Fernando Sor« v Rimu (do 35 let), kjer je osvojil drugo nagrado (prva ni bila podeljena) in posebno nagrado za najboljšo izvedbo skladb F. Sora. Prejel je dve Prešernovi nagradi Akademije za glasbo v Ljubljani, in sicer leta 2010 kot solist in leta 2011 kot član baročnega tria Hymnia. Od šolskega leta 2014/15 je zaposlen kot asistent za lutnjo in historična brenkala na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani.

Mario Kurtjak je po šolanju pri prof. Evi Hren na GŠ Logatec in prof. Igorju Sajetu na SGBŠ Ljubljana študiral kitaro pri prof. Andreju Grafenauerju na Akademiji za glasbo v Ljubljani in diplomiral že pri 21 letih. Je prejemnik številnih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih, nagrade Antonia Tarsie, februarskega priznanja ter Škerjančeve in Prešernove nagrade. Redno koncertira po Sloveniji in tujini kot solist in član različnih komornih skupin, svoje igranje pa izpopolnjuje na mojstrskih tečajih pri trenutno najbolj cenjenih kitaristih. Je tudi profesor kitare in diplomirani kemik.

Simon Krajnčan Fojkar je nižjo glasbeno šolo obiskoval pri prof. Nataši Bogataj v Kranju. Študij kitare je nadaljeval na SGBŠ Ljubljana pri prof. Jerku Novaku in nato na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Katji Porovne Silič, kjer je leta 2012 diplomiral. Dodatno se je izpopolnjeval pri številnih priznanih kitarskih profesorjih. Na državnih tekmovanjih je leta 2006 prejel zlato plaketo, leta 2009 pa srebrno plaketo in tretjo nagrado. Leta 2007 je na mednarodnem tekmovanju »Mörski festival kitare« dobil zlato plaketo in drugo nagrado.

Aljoša Vrščaj je kitaro začel igrati pri 16 letih pri zasebniku Zdravku Kuniču. Po končanem 3. letniku srednje glasbene šole v Ljubljani pri prof. Žarku Ignjatoviću je študij nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Andreju Grafenauerju in ga leta 2012 zaključil z najvišjo oceno. Ob tem je končal tudi študij prevajalstva na Filozofski fakulteti. Dodatno se izpopolnjuje pri priznanih kitaristih in profesorjih. Na državnih in mednarodnih tekmovanjih je osvojil kar nekaj nagrad in zlatih plaket. Pogosto nastopa v duu kitar s Simonom Krajnčanom Fojkarjem in v duu z violinistko Tino Vrščaj.

Koledar

 • pet
  11
  dec
  2015
  Cerkev sv. Antona Puščavnika, Brezovica pri Ljubljani
  20:00
 • tor
  22
  dec
  2015
  Magistrat, Ljubljana
 • sob
  13
  feb
  2016
  Guitarrero - koncert na Konservatoriju Maribor
 • pon
  22
  feb
  2016
  Koncert na GŠ Jesenice
 • pet
  18
  mar
  2016
  Koncert v KC Ravne na Koroškem
  20:00
 • sob
  16
  apr
  2016
  Koncert alumnov Akademije za glasbo v Ljubljani
 • sob
  25
  jun
  2016
  Poletna šola kitare v Črnomlju
 • sob
  02
  jul
  2016
  Koncert na Humu (Avstrija)
 • pon
  26
  jun
  2017
  Poletna šola kitare v Črnomlju
 • čet
  13
  jul
  2017
  Teden kitare v Postojni

Mnenja

Člani Slovenskega kitarskega kvarteta so skladbi vdihnili toliko življenja, da se lahko vprašamo ali se za podobo deževne pokrajine ne skriva morda melanholično razpoloženje, ki ga zmoti kolerični izbruh, podoba nekega značaja, v katerem bi lahko prepoznali skladatelja ali pa celo samega sebe.Tomaž Gržeta za revijo Glasna
Poletno šolo kitare v Karlovcu obiskujem že šest let. Vedno sem uživala na koncertih v okviru festivala, letošnji nastop Slovenskega kitarskega kvarteta pa je prav gotovo najboljši koncert, ki sem ga kadarkoli poslušala. Začutiš, da niso uspešni samo zato, ker so veliko vadili, ampak ker so resnično ekipa.Maja Lončar v pogovoru za hrvaško televizijo
Ob tem nepozabnem dogodku je treba opomniti, da Člani Slovenskega kitarskega kvarteta ne le premorejo izjemno instrumentalno tehniko in spretnost v skupnem muziciranju, uravnotežen in izniansiran zvok ter obvladajo glasbene sloge in povednost, ki jo omogočajo, temveč tudi preostale kvalitete, ki glasbeniku na odru pomagajo vzpostaviti neposreden in iskren odnos s poslušalcem.Tomaž Gržeta za revijo Glasna

Foto

Video

Avdio

M. Lončar: Fantasy Journey. Posneto v studio Baros. Tonski mojster Uroš Barič.

Kontakt